kattenbakkie.nl

Katten en Kittens voor dierenliefhebbers

Terug naar start

Home

Sphynx kattenras zijn haarloze katten

De haarloze katten worden ook wel naaktkatten genoemd. Ze hebben een soepele zachte huid met kleine donshaartjes.

De Sphynx zijn haarloze katten, ook wel de naakt kat genoemd. Een kattenras wat bijna zonder beharing worden geboren en vrijwel haarloos door het leven gaan.

//www.youtube.com/embed/37kA0IFa_rA

In Nederland werden naaktkatten geïmporteerd en begin de jaren 80 is met dit ras serieus gefokt.

Wanneer u allergisch bent voor kattenhaar, dan kan de Sphynx wel geschikt zijn. Er zijn namelijk mensen met kattenallergie die wel tegen een Sphynx kunnen.

Er doen verhalen de ronde dat Sphynxen in de tijd van de Farao's al waren. In een documentaire liet men een kattenmummie uit de graftombe zien met ernaast een Sphynx, die leken sprekend op elkaar.

Deze katten zien er naakt uit, maar helemaal haarloos zijn deze niet. Het is een gezond ras die het ondanks het ontbreken van een volle vacht met haar het niet snel koud heeft. Toch zoeken ze graag warme plekjes, maar dit doet iedere kat.

Hun volledige huid is bedekt met hele korte haartjes. De donshaartjes zijn en mogen volgens de rasstandaard bij de oren, snuit, poten en staart iets langer zijn.

Verzorging van Sphynx naaktkatten

Langharige katten hebben extra vachtverzorging nodig door vrij regelmatig de haren goed te borstelen, om klitten te voorkomen. Sphynx katten hebben ook extra verzorging nodig. Hij heeft een soepele zachte huid.

Bij een normale kat is talg tussen de haren verdeeld, de Sphynx heeft ook talgklieren in zijn huidlaag. Bij een Sphynx kat blijft de talg op de huid liggen. De huid word dan plakkerig en kan afgeven. Daarom moeten Sphynx katten regelmatig worden gewassen.

De ene naaktkat scheidt meer talg af dan de ander. Op lichte huid zie je sneller vuil. Een vuile kat kan vlekken geven op het meubilair. Was de kat één maal per week met babyzeep.

Dit kattenras heeft ook extra verzorging nodig aan de oren, omdat de Sphynx veel last heeft van oorsmeer. Na het wassen kan de oren schoongemaakt worden met een wattenstaafje.

Het zijn bijzondere katten, aanhalig en mensgericht. Ze vinden het prettig om aangehaald te worden en samen te zijn met mensen.

De hele dag thuis alleen zijn, daar kunnen ze niet goed tegen. Dit dier heeft veel gezelschap nodig. Dit kattenras is sociaal en kan goed bij andere huisdieren. Het zijn nieuwsgierige intelligente dieren.Vrouwen op Internationale katten tentoonstellingKat speelt piano muziek begeleid met klassiek orkestSphynx kattenras zijn haarloze kattenPoes met klein kippen kuiken op bedKat controleren op vlooienEcht speelhuis voor kattenEen nieuwe kat in huisVlooien parasiet besmetting bij kat bestrijdenHet implanteren van microchip bij een kat