kattenbakkie.nl

Katten en Kittens voor dierenliefhebbers

Terug naar start

Home

Vlooien parasiet besmetting bij kat bestrijden

Een goede vlooienbestrijding bestaat uit drie delen. Het bestrijden van de vlooiencyclus.

Vlooien.. iedere kat wordt vroeg of laat besmet met deze irritante parasiet. Werkelijk niemand wordt blij van vlooien. Waar komen de vlooien vandaan? Hoe weet je of er sprake is van een besmetting? Hoe kom je van die vervelende vlooien af? Dierenarts en vlooiendeskundige Andre Bos aan het woord.

Vlooien zijn door het hele jaar aanwezig. 's Winters is het te koud voor ze, om zich voort te planten, maar binnenshuis doen ze dit wel.

Vlooien kunnen jeuk geven, bij sommige dieren is dat heel erg. Er zijn ook dieren die geen jeuk hebben en toch vlooien. Dat zijn de dieren die besmettingsbron zijn voor andere dieren.

Reden genoeg dus, om je dier regelmatig te controleren op vlooien, maar hoe doe je dat? Door te kijken.. maar vlooien zijn snel. Als jij aan de bovenkant kijkt, dan zitten zij aan de onderkant. Daarom is een vlooienkam ook erg handig om te gebruiken.

//www.youtube.com/embed/2c1gkskJXBY

Vlooienkam met tissue om vlooien op te sporen

Met een vlooienkam kun je heel gemakkelijk zelf vlooien opsporen, dit werkt als volgt. Haal de vlooienkam in een rustige beweging door de vacht heen. Nu ga je opzoek naar de ontlasting van de vlooien. Houdt de kam met de platte zijde zoveel mogelijk naar boven, om te voorkomen dat vlooienpoepjes van je kam afvallen.

Leg de gevonden zwarte puntjes op een natte tissue. Wordt de tissue rood door het bloed wat in de ontlasting zit, dan heb je zojuist een vlooienbesmetting bij je dier vastgesteld.

Eén vlo is nog geen probleem, maar vlooien kunnen zich makkelijk voortplanten. Ze leggen wel 30 tot 50 eieren op een dag. Voor je het weet heb je een plaag in huis.

Het vlooiencyclus bestrijden

Een vlooienplaag ontstaat doordat vlooien een slimme manier van gezinsuitbreiding kennen, we noemen dit ook wel de vlooiencyclus. De vlooiencyclus begint bij de volwassen vlo. Die leggen eieren op het dier. De eieren vallen overal in omgeving en komen daar uit en worden larven. De larfjes verstoppen zich in huis en daarna verpoppen ze zich. Uit de poppen komen dan weer nieuwe vlooien.

Het is belangrijk om rekening te houden met het cyclus, omdat de volwassen vlooien kun je wel zien, maar de rest.. De eieren, larven en poppen zitten in de omgeving en die zijn niet zichtbaar.

Hoe kan je de vlooien bestrijden en voorkomen?

Een goede vlooienbestrijding bestaat uit drie delen.

  1. Pak de volwassen vlo aan
  2. Pak de eieren aan
  3. Pak de larven aan

De eerste hulpproducten zijn de volwassen vlo-doders. Een voorbeeld van zo'n product is een spoton. Die als grote voordeel gemakkelijk zijn aan te brengen en direct resultaat geven.

De tweede groep, is de groep van de omgevingsprays. Een voordeel van een omgevingsspray is dat het de vlooien en vlooienlarven bestrijd.

Het derde groep van vlooienbestrijders, zijn de insecten groeiremmers. Die kunnen langdurig vlooienbestrijden. Die bestrijden de larven en de eieren. Een bekent voorbeeld hiervan is de Exil Flea Free. Dit is een natuurlijke manier van bestrijden, maar heeft ook een keerzijde, omdat je niet direct zichtbaar resultaat hebt. De vlooien vallen dan niet gelijk op de grond.Vrouwen op Internationale katten tentoonstellingKat speelt piano muziek begeleid met klassiek orkestSphynx kattenras zijn haarloze kattenPoes met klein kippen kuiken op bedKat controleren op vlooienEcht speelhuis voor kattenEen nieuwe kat in huisVlooien parasiet besmetting bij kat bestrijdenHet implanteren van microchip bij een kat