kattenbakkie.nl

Katten en Kittens voor dierenliefhebbers

Terug naar start

Home

Huiskat egypte

Waar komt onze huiskat vandaan?

Over de hele wereld zijn er katten. Klein, groot, wilde en tamme katten. De gemeenschappelijke voorvader is in het wild te vinden.

In de prehistorie waren er twee soorten katachtige, de grote Holophoneus en Dinictis. De Holophoneus waar later de Sabeltandtijger en kleinere ondersoort Dinictis door zijn ontstaan. Uit die ondersoorten zijn weer andere katachtige ontstaan. Door een mengeling van wilde katten is daar onze huiskat uit ontstaan.

Egyptenaren waren misschien wel één van de eerste die er huiskatten op nahielden, omdat er in de piramide afbeeldingen katten te zien zijn. De katten waren om muizen te vangen. De verspreiding is nog een vraag, misschien zijn ze verspreid door handelaren die ruilhandel bedreven en zo ook de katten uit Egypte naar andere landen verspreiden.

Later in het verre oosten, werd bij de chinezen de kat als consumptie gebruikt. Japanners gebruikten de katten om muizen te vangen, maar de kooplieden zagen er ook handel in en gingen goederen en levende dieren naar andere landen verhandelen. Zo kwamen de katten in verschillende werelddelen terecht.

In tegelmozaïeken van de Romeinen zijn ook katten afbeeldingen te zien. Er waren verhalen dat het leger de katten meenamen. Zo kwamen de katten in Europa terecht. In Europa kwamen er ook wilde katten die met elkaar vermengden.