
Niesziekte is een infectieziekte door bacterie virus
De niesziekte lijkt op een ernstige verkoudheid. Niesziekte komt veel voor, dit komt omdat katten het gemakkelijk overdragen. Een kat die de infectieziekte heeft gehad kan ziektedrager blijven.
Niesziekte geeft bij katten verschijnselen van ernstige verkoudheid. Het is een verzamelnaam voor een aandoening die door meerdere virussen en bacteriën wordt veroorzaakt. Het heet niesziekte omdat katten gaan niezen.
Het begint vaak met natte en ontstoken ogen. Soms krijgen ze ook koorts en een verstopte snotneus en zweren in hun bek waardoor ze niet meer kunnen eten. Er is een variant die zelfs gewrichtsontstekingen veroorzaakt.
Niesziekte herkennen
- Veel niezen
- Snotterende neus / loopneus
- Vieze vochtige ogen
- Blaren op tong
- Hoge koorts
Bij verstopping aan luchtwegen kan de kat moeilijk eten. Oude, zwakke of jonge kittens kunnen aan de ziekte overlijden.
Wat kun je zelf aan deze ziekte doen?
Niesziekte komt het meest voor bij katten die in grote groepen bij elkaar gehouden worden. Kattenpension, asiel, ect. Daarom stellen ze bij pensions aantoonbare vaccinatie verplicht.
Een virus is niet met antibiotica te bestrijden, maar vaak begin bij niesziekte ook een bacteriële infectie op omdat de weerstand word verzwakt. Daar werkt een antibioticum wel tegen. Heeft een kat neusuitvloeiing, dan is het verstandig de dierenarts te raadplegen. Wees er op tijd bij, wacht niet totdat de kat koorts heeft en het snot uit zijn neus dik en geel is. De ontstoken ogen moeten met medicijnen worden behandeld om te voorkomen dat er blijvende schade ontstaat.
- Laat je kat jaarlijks vaccineren
- Houd nieuwe katten twee weken apart
- Niezende kat geaaid? Was je handen!
Hoe kun je niesziekte voorkomen?
Niesziekte is erg besmettelijk. Het word overgedragen van de ene kat op de andere. Via uitgenieste en ingeademde vochtdruppeltjes, maar ook via snot van een zieke kat op kleding of kleedjes.
Soms besmet de moederpoes haar eigen jongen. Het kan chronisch worden, en zeker bij jonge katten die nog weinig weerstand hebben ernstig zijn. Geïnfecteerde katten kunnen heel hun leven drager blijven ook al vertonen ze zelf geen symptomen. Laat katten daarom jaarlijks vaccineren tegen niesziekte.
De vaccinatie voorkomt de ziekte overigens niet altijd volledig. Ze kunnen het nog steeds krijgen, alleen zijn de symptomen dan veel minder heviger en worden ook de uitscheiding van virusdeeltjes verminderd.
Wanneer moet je naar de dierenarts?
Voor een jaarlijkse vaccinatie tegen niesziekte kun je bij de dierenarts terecht. Die kan tevens medicijnen geven om de symptomen te verlichten als de kat toch niesziekte krijgt.
- Voor een jaarlijkse gezondheidscontrole met niesziekte vaccinatie
- Voor behandeling van niesziektesymptomen
Kattenziekte parvovirus besmetting
Link: Kattenziekte virusinfectie parvovirus
Kattenziekte is een besmettelijk, dodelijk infectievirus. Kittens zijn zeer vatbaar voor het parvovirus. Panleucopenie zorgt voor tekort aan witte bloedcellen.