kattenbakkie.nl

Katten en Kittens voor dierenliefhebbers

Terug naar start

Home

Kat heeft last van vlooien

Katten vlooien bestijden en voorkomen

Vlooien kunnen zich makkelijk voortplanten en snel resistent voor bestrijdingsmiddelen worden.

Er zijn veel soorten vlooien, in Nederland wordt het meest op kat en hond de kattenvlo aangetroffen. De kattenvlo genaamd Ctenocephalides felis. Tegenwoordig beschikken we over goedwerkende middelen die veilige op het dier en in huis zijn te gebruiken. Vlooien leggen hun eitjes overal, bijvoorbeeld in vloerbedekking. Bij het bestrijden van vlooien moet je rekening houden met de eitjes die later uitkomen en weer op de kat springen. Niet alleen de volwassen vlooien moet bestreden worden, ook de larven en vlooieneitjes. Het is belangrijk om alles goed schoon te houden. Het vloerkleed en de plekken waar de kat komt moet je regelmatig schoon stofzuigen.

Vlooien worden resistent - Vlooien zijn ook snel resistent voor een bestrijdingsmiddel. Gebruik het middel alleen wanneer nodig is. Lees altijd de bijsluiter voor je het gaat gebruiken. Gebruik nooit voor de kat hetzelfde middel als voor hond en andersom. Een katten antivlooienmiddel werkt anders dan een honden middel. Mocht een bestrijdingsmiddel voor de kat niet goed meer werken, dan is de kans dat de vlooien er resistent voor zijn geworden. Probeer een ander middel. Er komen vaak vernieuwde antivlooien middeltjes op de markt.

Kat vlooivrij houden door kammen - Zet een bekkertje met een paar druppels afwasmiddel naast je neer. Als de kat bij je op schoot komt zitten dan kan je hem kammen met een vlooienkam. De vlooien kan je dan in het bekkertje laten verdrinken. Katten vinden het kammen vaak fijn als ze eraan gewend zijn.