kattenbakkie.nl

Katten en Kittens voor dierenliefhebbers

Terug naar start

Home

De aanschaf van een kat

Een nieuwe kat aanschaffen

Wat moet je weten voordat je een kat gaat aanschaffen. Hoeveel kost het per maand en waar moet je op letten.

Een kat word ongeveer 14 á 16 jaar oud. Het is een grote verantwoording om voor het dier te zorgen. Het huis en omgeving moet geschikt zijn, ze houden ervan om buiten te spelen. Een kat kost ongeveer 25 tot 30 euro per maand. In het begin zijn de kosten hoger door éénmalige aanschaf van benodigdheden, zoals kattenbak met schepje, vervoersmandje, drinkbakje, ect. Buiten de kattenspullen aanschaffen komen ook andere kosten bij. Bijvoorbeeld inenten (vaccineren), verzekering voor dierenarts.

Oudere kat - Je kan voor een jong katje gaan of voor een wat oudere. Het voordeel van een oudere kat is dat inenten, castreren vaak al gedaan zijn. Ze hebben ook minder aandacht nodig dan bij jonge katjes. Hij kan al zindelijk zijn en vriendelijk gedrag hebben. In het dierenasiel kan je gemakkelijk aan een oude kat komen. Daar worden de katten opgevangen tot ze een nieuw baasje krijgen. Ze zullen dolgelukkig zijn met nieuw onderdak. Het grootste voordeel bij katten uit asiel is dat als het achteraf toch tegenvalt, je het asieldier terug kan brengen.

Jonge kat / kitten - Een jonge kat kan je bij dierenwinkel of kattenhandelaar kopen. Dit is wel af te raden, want je weet nooit waar deze dieren vandaan komen en of deze gezond is. Een jonge kat ofwel kitten kan je het best via een particulier kopen. Mensen die een nestje jonge katten hebben en daar vanaf moeten, omdat ze er anders teveel krijgen. Vergeet de nieuwe kat niet te laten vaccineren.

Het is leuk om een kat in huis te nemen, maar er zijn ook nadelen. Hij moet verzorgd en gevoerd worden, hij heeft aandacht nodig en er moet met hem gespeeld worden. Een kat kan niet lang alleen zijn. Op vakantie of met weekend weg moet er verzorging of onderdak geregeld zijn. Een kat langdurig alleen, zal zich gaan vervelen. Uit verveling kan hij aan de meubels of gordijnen zitten. Een krabpaal zijn in veel vormen verkrijgbaar. Aan de krabpaal zitten vaak nog losse speeltjes, waar de kat zich mee kan bezighouden. Zo verveelt hij zich minder snel.

Denk goed na over of een kat bij u past. Neem niet overhaast de beslissing. Begin niet aan een huiskat zonder kennis over het dier. Een kat aanschaffen moet geen impuls aankoop zijn.