kattenbakkie.nl

Katten en Kittens voor dierenliefhebbers

Terug naar start

Home

Geinfecteerd na reddingspoging poesje

Een 17 jarige meisje is geïnfecteerd geraakt met een uiterst zeldzaam virus die een kitten bij zich droeg.

Na de kitten te redden van verdrinkingsdood is het Nederlandse meisje geïnfecteerd geraakt met een zeer zeldzaam virus. Het virus Koepokken is een zeldzame virusziekte.

Koepokken (koe pox) is een zeer besmettelijke runderziekte. Niet verwarren met het pokkenvirus. Koepokken is een virus wat door katten, knaagdieren en koeien overgedragen kan worden aan mensen. Mensen met weinig weerstand kunnen aan dit virus overlijden.

Wie kan er besmet worden met koe pox?

  • Zowel mannelijke of vrouwlijke
  • Bij jongeren minder dan 20 jaar
  • Vaker in Europa
  • Mensen die contact met besmette katten, knaagdieren of koeien hebben.

Nadat de tiener het poesje had gered uit een sloot kreeg ze een zwartgeblakerde wond aan haar pols. Op haar arm ontwikkelden pijnlijke rode bultjes van pols tot haar oksel. Het meisje had ook hoge koorts. Ze is hiermee naar verschillende artsen gegaan. Het heeft enkele weken geduurd om de zeldzame oorzaak te vinden, zeggen de onderzoekers. Er waren vermoedens dat het een bacteriële infectie was, artsen schreven antibiotica voor. Het bleek een open wond te zijn die ontstaan is door het virale huidziekten infectievirus koepokken. Er kon niets gedaan worden aan de infectie, antibiotica in het geval van secundaire infectie. Gelukkig liep het voor het meisje goed af. Na twee maanden was de wond genezen. Ze hield er wel een flink litteken aan over.

Helaas stierf de kitten één dag na de reddingsactie door het gevaarlijke koepokkenvirus die het jonge dier bij zich droeg.

10 Sep. 2013