kattenbakkie.nl

Katten en Kittens voor dierenliefhebbers

Terug naar start

Home

Fossielen bevestigen voorouders van kat en hond

Honden en katten hebben dezelfde voorouders. De Dormaalocyon latouri is één van het oudste dier wat gelinkt kan worden aan carnivoren in onze tijd.

Voorouders kat en hond Wat hebben katten en honden met elkaar gemeen. Niet veel zal je denken, omdat de kat en hond in het vaak niet goed samen kunnen vinden. De voorvader van hond en kat blijkt echter dezelfde te zijn. Dit delen ze zelfs met vele andere dieren. Uit fossielen blijkt dat er nogal wat dieren waaronder de katachtige en beren allemaal dezelfde voorvader hebben. Leeuwen, tijgers, beren stammen allemaal af van dezelfde voorouders.

Floréal Solé en Richard Smith van het Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen in Brussel hebben één van de oudste voorouders van de dieren ontdekt. Het fossiel dat ze vonden in de Belgische gemeente Dormaal heeft de naam Dormaalocyon latouri gekregen.

Nieuw ontdekte fossielen bevestigen echter dat het om een voorouder van de zogenoemde "carnivoraformen" gaat.

De voorouder leefde zo'n 55 miljoen jaar geleden in wat nu noordelijk Europa is. Het dier was een 1 kilogram wegende carnivoor die in bomen woonde. Het dier voeden zich met kleine zoogdieren en insecten. De Dormaalocyon latouri is één van het oudste dier wat gelinkt kan worden aan carnivoren in onze tijd.

De paleontologen die de voorvader vonden melden er dat het niet eens de echte voorvader hoeft te zijn. Het is nogsteeds mogelijk dat er een nog veel eerdere voorvader was, die primitiever leefde. Het is niet voor het eerst dat onderzoekers resten van deze gedeelde voorouder terugvinden. In totaal vonden de onderzoekers 250 botten en tanden van de voorouders van hond en kat. De nieuwe vondst maakt het voor onderzoekers wel weer een stuk completer.

7 Jan. 2014