kattenbakkie.nl

Katten en Kittens voor dierenliefhebbers

Terug naar start

Home

Katten zijn dodelijker dan gedacht

Katten doden veel dieren

Het imago van katten is er de afgelopen week niet op vooruitgegaan. Na een Australisch onderzoek stellen Amerikaanse onderzoekers vast dat katten nog grotere moordenaars zijn dan gedacht.

Katten doden volgens een Amerikaanse studie nog veel meer andere dieren dan tot nu toe werd aangenomen.

Ze zien er misschien snoezig uit als ze spinnend in een hoekje van de kamer liggen, maar huiskatten blijken ware boodschappers van de dood te zijn voor veel vogels en kleine zoogdieren.

Amerikaans onderzoek heeft aangetoond dat katten veel schade in natuur kunnen aanrichten. De kat is een killer! Met een kat, heb je een ware killer in huis, stellen de onderzoekers. Naar schatting heeft Verenigde staten 120 miljoen katten. Deze zouden jaarlijks tussen de 1,4 miljard en 3,7 miljard vogels doden. De vogels zijn niet enkel het prooi van de katten. Vele andere diersoorten komen ook in de klauwen van de kat. Tussen de 6,9 miljard en 20,7 miljard zoogdieren komen ten prooi, constateren wetenschappers.

De meerderheid van de sterfgevallen van vogels en zoogdieren zouden toe te schrijven zijn aan katten. Katten zijn schattig, maar kunnen beter binnen gehouden worden.

Het onderzoek werd gedaan met behulp van een kleine camera die vastgebonden is aan de kat. De camera moest klein zijn om te ontdekken wat ze op straat uitspoken. Dankzij deze techniek hebben de onderzoekers veel beelden weten vast te leggen. Hieruit is gebleken dat één kat gemiddeld zeventig tot tweehonderd prooien per jaar vangt. De schatting loopt behoorlijk uiteen, omdat het moeilijk te onderzoeken is.

Vooral stadsvogels, muizen en ratten zijn vaak de klos. Huiskatten zijn inderdaad kleine evenbeelden van hun gracieuze wilde verwanten, sierlijke, met een natuurlijk roofinstinct geboren jagers die niet altijd alleen maar doden als ze honger hebben.

Hoewel ze zich in hun onderzoek beperken tot katten in de VS mogen we ervan uitgaan dat huiskatten ook in andere delen van de wereld aanzienlijk veel slachtoffers eisen.

30 jan. 2013 | Bron: nu.nl